Wat is teppanyaki?

05 juli 2018

Teppanyaki is voedselbereiding op een kookplaat. Het woord vormt de samenstelling van twee Japanse woorden: teppan en yaki. Teppan refereert naar de kookplaat en betekent zoveel als “ijzeren plaat”. Yaki verwijst naar de bereidingswijze van het bakken of grillen. Hier toont de chef met show cooking zijn kookkunsten.

 

Wat is teppanyaki?

 

Ontstaan en geschiedenis

De uitvinder van de teppanyaki woonde omstreeks 1945 in Kobe, Japan. Tussen de restanten van een afgebrande scheepswerf vond Shigeji Fujioka een ijzeren plaat. Na de oorlog opende hij het restaurant “Misono” waarbij hij het voorwerp gebruikte als bakplaat. Met zijn Westerse kookstijl trok hij aanvankelijk danseressen en officieren aan, voornamelijk buitenlandse bezoekers. Hij bedacht een een hele kookshow met verschillende trucs. Vandaar dat teppanyaki eten in een restaurant vandaag de dag gepaard gaat met show cooking. Een Amerikaanse journalist interviewde hem over zijn succes en daar benoemde de heer Fujioka voor de eerste keer zijn stijl. Teppanyaki en show cooking in het specifiek werd kort daarna overgenomen door een fusion restaurantketen in Amerika: “Benihana”, vanwaar het een enorme groei in populariteit kende buiten Japan. Pas later werd ook in Japan de kookstijl in gebruik genomen.

Teppanyaki niet te verwarren met Japanse hibachi grill

In sommige landen wordt teppanyaki in eenzelfde adem als hibachi grill genoemd. Dit is foutief. De hibachi grill heeft een open structuur en wordt verwarmd boven een open gasvuur of steenkool. Ideaal voor vlees of grotere stukken groenten of vis. De moderne teppanyaki wordt verwarmd door middel van een propaan-verwarmd plat en gesloten oppervlak. Die gesloten structuur zorgt voor variatie in de te gebruiken ingrediënten, omdat ook kleinere ingrediënten gebakken kunnen worden.

Ingrediënten van teppanyaki

Dankzij de gesloten grillplaat lenen vele, ook kleinere, ingrediënten zich tot teppanyaki. Denk aan rijst, garnalen, vlees, eieren, noodles, schaaldieren, groenten, … IN Westerse landen worden de ingrediënten in soyaolie bereidt. In Japan wordt de grill geolied met groente olie of (een mix met) dierlijke vetten.

Show cooking in Eindhoven

In het restaurant in Eindhoven beschikken we over een teppanyaki chef die met veel zwier plezier aan de bereidingstafel brengt. Jullie genieten vanaf de eerste rij van een kookshow spektakel. Op de eerste verdieping bevindt zich ons Japans teppanyaki restaurant waar een gezonde maaltijd voor uw ogen wordt klaargemaakt. Reserveer vandaag nog uw plekje.