Gerecht in de kijker: Wat is foeyonghai?

05 december 2018

Hoe u het uitspreekt

De spreekwijze is niet ingewikkeld. Foeyonghai is Chinees en spreekt u uit als foejonghaai 芙蓉蛋. Het gerecht bestaat in verschillende schrijfwijzen: Foe yong haai (Kantonees) Foe young hai, pu young hai of fu yong hai, allen handelen over hetzelfde Chinees hoofdgerecht.

Chinese omelet

Foeyonhai is in de Chinese keuken een hoofdgerecht van omelet met in onze Lage Landen een zoete tomatensaus. Het gerecht kan als avondeten dienen, echter wordt ze ook bij het ontbijt genuttigd. De dikgebonden tomatensaus smaakt overwegend zoet. Strikt genomen zou foeyonghai met krab gemaakt moeten worden, gezien “hai” niets minder dan krab betekent.

Gerecht weetje

De naam van het gerecht kent zijn oorsprong in de Kantonese benaming voor “Hibiscus”en “lotus”.  Fu yong is dialect voor hibiscus, omdat het uiterlijk van het gerecht associaties met die bloem zou oproepen.

Reserveer vandaag nog uw plek in onze restaurants en ontdek het gerecht.

Recept foeyonghai

Benodigdheden

  • 6 eieren
  • 4 tomaten in partjes
  • 1 bosui
  • ½ tl suiker
  • sesamolie
  • ½ el plantaardige olie
  • vlees- vis- of schaaldieren
  • zout

Bereidingswijze
Kluts de eieren in een kom met een snuifje zout. Verhit de olie in een pan. Giet het ei erin en bak roerend tot een grof roerei. Schep in een kom.

Sauteer de tomaten in diezelfde pan met zout en suiker. Wanneer de tomaten zacht gegaard zijn, voegt u het roerei met enkele druppels sesamolie toe. Garneer met bosui en serveer met witte, pandan of jasmijn rijst.