Recept in de kijker: Wat is sacha saus?

03 januari 2019

Synoniemen licht pikante saus

Sacha saus staat bekend onder meerdere noemers en is in feite meer een soort van pasta dan een lopende saus. De saus wordt ook shacha genoemd en in het Chinees heet het 沙茶 uit te spreken als “sa-te”. Laat u echter niet misleiden, het heeft weinig tot niets te maken met satésaus op basis van pinda’s zoals populair in Maleisië, Indonesië en SIngapore.

Origine van de tafelsaus

De saus kent zijn oorsprong in het Oosten van China. Ze wordt in de Chinese provincie Fuijian veel geserveerd, alsook in Taiwan. Dat is niet zo verwonderlijk gezien, de Oost-Chinese zee even buiten beschouwing gelaten, deze plek “grenst” aan de Chinese provincie in het oosten.

Heerlijk in...

Sacha kan als rub worden gebruikt bij barbecuevlees. De zoute en licht pikante smaak maakt dat ze voor nog meer doeleinden geschikt is. Zoals bijvoorbeeld als basis voor soep, het kruiden van hot pot maaltijden en het kruiden van roerbakmaaltijden. Wilt u ze een keer proeven? Bestel één van onze gerechten in het restaurant! Zelf maken? Onze chef-kok licht het deksel van de kookpot en toont de ingrediënten.

Ingrediënten sacha saus

  • sojaboon olie
  • knoflook
  • sjalot
  • chilipeper
  • griet (platvis)
  • gedroogde garnalen