10 dingen die je nog niet wist over sushi

28 maart 2019

Een sushi date is een goed idee voor élke gelegenheid, of dat nu een verjaardag, een zakelijke lunch of een reünie met klasgenoten is. In ons restaurant bereidt de Japans geschoolde sushi chef voor iedereen wat wils. En dankzij onze weetjes over sushi valt u nooit zonder gespreksstof aan tafel.

1. Sushi betekent “zure rijst”

Wat is het hoofdingrediënt van sushi? Juist: rijst. Tijdens het bereidingsproces van de typische plakkerige rijst wordt azijn gebruikt. En dat geeft een zure ondertoon aan het gerecht. Het mag daarom niet verwonderlijk zijn dat de vrije vertaling voor sushi “zure rijst” is. Wist je die al?

2. Bij sushi horen neutraliserende smaken

Om die ietwat zure smaak van sushi te neutraliseren serveren wij er, zoals de regels van de kunst het voorschrijven, gember bij. De gember wordt in principe tussendoor gegeten om de smaak te neutraliseren. Hij hoort, in de regel, dus niet op de sushi te liggen.

3. De relatie van sushi met groene thee

Om de smaak van sushi volledig tot zijn recht te laten komen wordt er groene thee bij gedronken. Uiteraard staat het jou vrij om een ander drankje te bestellen in ons restaurant. Een glaasje champagne of een heerlijke rode of witte wijn of toch liever wat fris? Reserveer een tafel en geniet van de Oosterse gastvrijheid in ons restaurant en de heerlijkste sushi gerechten.

4. Wasabipasta en sushi

De wasabi en sojasaus zijn vaste ingrediënten aan de sushitafel. In ons restaurant staan ze al voor jou klaar. Wist je dat het eigenlijk niet de bedoeling is om deze te mengen? Wil je echter de sushi etiquette volgen? Dan doe je de wasabi los op de sushi.

5. Sojasaus hoort op de vis, niet in de rijst

Wist je dat je de sushi ondersteboven hoort te dippen in de sojasaus? De saus hoort namelijk bij de vis en dus niet in de rijst!

6. Smaak en presentatie zijn even belangrijk

Niet alleen hoe de sushi smaakt is van belang, de ware sushi chef (zoals de onze) besteedt evenveel aandacht aan de presentatie. Onze sushi chef Jeremy Chen besteedt in ons sushi restaurant evenveel aandacht aan smaak als aan de presentatie van de sushi.

7. Sushi chef wordt je pas na vijf jaar training

De sushi chef in ons sushi restaurant is in de leer gegaan om die term waardig te zijn. Wist je dat je daarvoor in de leer gaat bij een itamae (sushi chef)? De gemiddelde duur van de opleiding is maar liefst vijf jaar.

8. Sushi eten zonder stokjes

De sushi chef of itamae legt zijn hart en ziel in de bereiding van sushi. Een ultieme smaakbeleving wordt samengesteld en met evenveel zorg gepresenteerd. Sushi eten met stokjes vervormt de sushi. In Japan wordt het als belediging gezien om de sushi te eten met stokjes. Goed nieuws dus voor de gasten in ons restaurant die niet zo goed overweg kunnen met de stokjes, want sushi mag je met je handen eten.

9. Stokoude etiquette

Eten in gezelschap gaat hand in hand met tradities. Dat is in Nederland en België het geval, en in Aziatische landen schuilen natuurlijk ook gebruiken achter het eten in gezelschap. Wist je dat de eetstokjes nooit plat op tafel mogen liggen? Ze horen op een houdertje netjes tegen elkaar aan te liggen met de puntjes iets naar rechts wijzend. Overigens mogen de stokjes ook nooit over elkaar gewreven worden. Als je dat wel doet gebaar je impliciet naar de sushi chef dat hij over een slechte kwaliteit van eetstokjes beschikt.

En over wijzen gesproken: het is onbeleefd om met je stokjes te wijzen. Tenslotte mag je nooit de stokjes verticaal in de kom met rijst steken. Zo wordt eten namelijk geofferd aan de voorouders.

10. Sushi afhalen of laten bezorgen

Geniet van de Japanse sushi kunsten van onze chef bij jou thuis of op kantoor. Wist je dat Oriëntal Green House sushi bezorgd? Kom je liever de sushi afhalen? Geen probleem, we zetten jouw bestelling klaar. Uiteraard kun je ook in ons sushi restaurant van al die sushi lekkernijen komen proeven. Reserveer snel een tafel.