In de kijker: Is babi pangang Nederlands, of niet?

03 mei 2019

Regelmatig bieden wij de babi pangang aan in het maandmenu en ook op de menukaart behoort het gerecht tot de keuzemogelijkheden. Wat is het en hoe Nederlands is het gerecht?

Wat is babi pangang?

Babi pangang, ook wel geschreven als babi panggang in delen van Indonesië en Maleisië, dekt de lading van meerdere vleesgerechten met als hoofdbestanddeel “babi”: varkensvlees. Het tweede gedeelte “pangang” verwijst naar “roosteren”. Het vlees wordt echter niet altijd geroosterd aangeboden. Bij ons in Nederland en België kennen we varianten met spek of mager varkensvlees. Dan wordt het mager varkensvlees gekookt, gefrituurd en vervolgens in stukken geserveerd in een gebonden zoetzure gember-tomatensaus. De variant om het vlees te frituren gaat natuurlijk sneller, maar is de naam dus eigenlijk niet waardig. Meer daarover verder in dit artikel.

Oorsprong van babi pangang

En dan nu de hamvraag.  Waar komt het gerecht vandaan? Is babi pangang Nederlands? Of is het toch geen uitvinding van de Nederlandse Chinees-Indische restaurants? De vermoedelijk oorsprong ligt in China, daar werd geroosterd buikspek verkocht als babi pangang. Het is dus geen uitvinding van de restaurantuitbaters van de Lage Landen. Al rond 1900 was het gerecht populair als hapje bij de Nederlanders die in de Javaanse steden woonden. Vermoedelijk aten de Chinezen in Indonesië al eerder het gerecht. Het geroosterd buikspek werd door immigranten naar Europa gehaald.

Geroosterd krokant korstje naar gefrituurd

Het krokant geroosterde varkensbuikspek raakte in diskrediet na de Tweede Wereldoorlog. Niemand wilde dat nog eten in de welvarende jaren na de oorlog. Babi pangang werd toen bestempeld als armeluiseten. Geenenkele restauranthouder wilt gerechten, hoegenaamd voor de armen op de menukaart hebben staan, dus werd het buikspek verruild voor “beter vlees”. Dat is de overgang geweest van het krokante gerecht met zwoerd, naar het veelal gefrituurde gerecht zoals het nu bij ons bekend staat.


Kom eens proeven van onze heerlijke babi pangang. In één van onze restaurants of bestel babi pangang online  om thuis te eten!