Hoe kan ik sushi maken?

03 augustus 2018

Sushi maken in drie stappen:

  1. Maak de rijst;
    • sushirijst
    • rijstazijn
  2. Kies de sushi die je wilt maken en zorg voor het juiste gereedschap:
    • kookpot met dikke bodem en deksel
    • houten of plastic spatel
    • bamboemat
    • groot koksmes
    • fileermes voor de vis
  3. Ingrediënten:
    • verse zalm
    • krab
    • zeevruchten
    • avocado
    • komkommer
    • omelet
    • zeewier (nori)
    • gember
    • wasabi
    • sojasaus

 

Stap 1: Rijst als basis bij het sushi maken

Zonder rijst mag sushi geen sushi heten. Een goede sushirol staat of valt met de rijst. Niet alleen is het soort rijst dat gebruikt wordt belangrijk bij het sushi maken, de bereidingswijze is op zijn minst zo belangrijk. Sushi chefs oefenen jaren om de techniek onder de knie te krijgen.

sushi-maken-bol.jpg 

Bereidingswijze sushirijst:

  • Stap 1: Was de sushi rijst met koud water. Zorg tijdens het wassen dat de rijst in beweging blijft.
  • Stap 2: Vervang het troebel geworden water door vers water en herhaal het proces totdat het water helder blijft. Dan pas is de rijst goed gewassen.
  • Stap 3: Laat de rijst 10 minuten uitlekken.
  • Stap 4: Gebruik voor 500 gram sushi rijst 750 ml water. Kook de rijst in een kookpot met een dikke bodem en laat 2 minuten op hoog vuur koken, met deksel op de pot. Draai na die 2 minuten het vuur middelhoog en kook 5 minuten, zet daarna het vuur laag of zet op een warmhoudplaatje en kook nog eens 8 minuten.
  • Stap 5: voeg de sushi azijn toe of bereid de sushi azijn: verwarm 6 el rijstazijn, 4 tl suiker en 2 tl zout, zonder te laten koeken. Roer totdat de rijst en het zout opgelost zijn.
  • Stap 6: Schep met een houten spatel de rijst in een schaal en besprenkel de rijst met de azijn en schep voorzichtig om met de spatel.
  • Stap 7: laat de rijst afkoelen en schep regelmatig voorzichtig om, zo koelt de rijst gelijkmatig af.

 

Stap 2: maak de sushi of sushirol

Sushi kan gemaakt worden met allerlei ingrediënten en er bestaan ook verschillende soorten sushi. Sashimi nemen we niet op in de lijst, het gerecht bestaat uit louter rauwe vis, echter wordt het zonder rijst bereid. Daarom mag het geen sushi heten.

sushi-maken-rollen-hoemaakiksushi.jpg 

Enkele belangrijke soorten sushi:

Nigiri:
Vis op een bedje van rijst, hiertoe behoort ook de temari, waarbij de rijst tot een balletje wordt gekneed waar een kleurrijke topping op komt.

Gunkan:

Rijst omringd door zeewier, echter wordt plaats voorzien om toppings op te leggen zoals viskuit, garnalen of tonijn.

Maki:
De bekendste soort. In zeewier wordt eerst de rijst en vervolgens de vis, groente en/of het ei gerold.

Urumaki:
Dezelfde ingrediënten als hierboven, enkel bevindt zich bij deze sushi de rijst aan de buitenkant, vervolgens het zeewier en in het hart de groenten, vis en/of het ei.

Temaki:
Bekend om zijn kegelvormig uiterlijk. De rijst wordt samen met de ingrediënten als een kegel in zeewier gerold

 

Hoe rol je een maki sushirol?

  • Stap 1: Plaats de bamboemat op een het werkblad en leg er een velletje zeewier op.
  • Stap 2: Plak een dun laagje rijst op het zeewier en druk goed aan, houd in de lengte bovenaan het zeewier 2 cm ruimte over.
  • Stap 3: Leg hierop de ingrediënten van niet meer dan 1 cm dikte.
  • Stap 4: Rol de bamboemat op, met de extra ruimte van zeewier naar boven, dit gedeelte plakt straks de rol dicht. Druk tijdens het rollen de rijst met de ingrediënten goed aan, om een stevige rol te krijgen. Maak de sushirol niet meer dan 2-3 cm dik.
  • Stap 5: laat de sushi 10 minuten rusten.
  • Stap 6: snijd met een scherp, vochtig koksmes de rol in 6 of 8 stukken.

TIP: Leg vershoudfolie op de bamboemat, dat scheelt in schoonmaken!

 

Verschil moet er zijn

Het zal je niet verbazen dat de sushi rollen die je thuis maakt anders smaken dan in het restaurant. In ons restaurant staat een echte sushi chef, die de juiste opleiding hiervoor heeft gevolgd, ervaring heeft opgedaan bij een Itamea-san in Japan en jarenlang de vaardigheden van het maken van sushi heeft geperfectioneerd. Zijn bewegingen om de sushi te “kneden” lijken zo makkelijk, maar zijn het resultaat van jarenlange oefening, waarbij het tempo van het rollen van een mooie maki enorm hoog is. Daarnaast is het fileren van verse vis ook een kunst, waarbij alles van de vis gebruikt wordt om tot een gerechtje te komen. Dus dat jouw sushi anders smaakt dan die in het restaurant is heel logisch. Maar maak jij jouw sushi met dezelfde passie en hetzelfde enthousiasme als onze chef? Dan zal je altijd optimaal genieten van sushi die door jou zelf is gemaakt.