Wat is het verschil tussen sushi, maki, sashimi en nigiri?

28 augustus 2019

Als je voor het eerst naar een sushi restaurant in bijvoorbeeld Eindhoven gaat, kun je bij het zien van de menukaart het idee krijgen dat er abra cadabra staat. Er zijn zoveel sushi gerelateerde termen die in een sushi restaurant heel normaal zijn maar die voor een leek totaal onbekend zijn. Sushi, maki, temaki, sashimi, nigiri en ga zo maar door. Wat is nu eigenlijk het verschil en wat krijg je precies voorgeschoteld als je dit in een sushi restaurant bestelt?

Sushi

Sushi is van deze termen de meest gehoorde. Het is de verzamelterm voor alle verschillende soorten sushi, zoals maki en nigiri. Wanneer je sushi bestelt in een restaurant, krijg je de bekende rijst, gemengd met rijstazijn, met een vers ingrediënt zoals (rauwe) vis of komkommer. Daaromheen zit vaak een velletje nori, een dun velletje van zwart-groen zeewier wat veel smaak geeft aan de sushi. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, bevat sushi dus niet altijd vis. Sushi betekent letterlijk ook ‘met azijn bereide rijst’. Verder zijn de korrels vaak groter, dikker en plakkeriger dan standaard rijst.

Maki

Maki is de gerolde sushi die je het meeste ziet. Het verse ingrediënt zit hierbij middenin de rol, zoals krab. Daaromheen zit de rijst en aan de buitenkant zit meestal een nori velletje. Bij maki wordt er weer onderscheid gemaakt tussen:

  • hosomaki, een dunne rol
  • futomaki, een dikke rol
  • temaki, een handrol in de vorm van een puntzak
  • uramaki of ukimaki, een omgekeerde rol waarbij de vulling (bijvoorbeeld avocado) en het zeewier aan de binnenkant zitten. Dit wordt ook wel de California roll genoemd, omdat deze variant niet in Japan maar in Californië bedacht is.

 

Nigiri

Nigiri is ‘knijp’ sushi. Het is een bolletje sushi rijst dat door de palm van de hand gevormd wordt tot een ovaal. Erop ligt een vers ingrediënt, zoals zalm, tonijn of omelet. Een variant van nigiri is temari. Dat zijn kleine balletjes rijst met daarop een kleine topping.

Sashimi

Dit gerecht heeft, in tegenstelling tot de andere termen, geen rijst als ingrediënt, maar gesneden verse, rauwe vis en schelpdieren. Een ander verschil met sushi, dat met de hand gegeten mag worden, is dat sashimi met stokjes gegeten wordt.

Tot slot zul je wasabi veelvuldig op de menukaart zien staan in een sushi restaurant. Verwerkt in de sushi of in een bakje erbij geserveerd geeft deze pittige saus van mierikswortel de sushi de finishing touch.

Eet smakelijk! Itadakimasu!