5 Japanse gerechten die je ooit geprobeerd moet hebben

23 september 2019

Bij de Japanse keuken denk je al snel aan sushi, terwijl Japan zoveel meer te bieden heeft dan enkel sushi. We vertellen je daarom graag welke 5 Japanse gerechten je zeker ooit geprobeerd moet hebben! 

1. Tonijn tataki

Tonijn heeft een prominente rol in de Japanse keuken en tataki is dan ook een geliefd Japans gerecht. Tataki klinkt bijna als iets wat je eet naast sushi, maar het is een Japanse manier van bereiden waarbij de tonijn kort geroosterd, gebakken of boven een vlam gehouden wordt en daardoor nog bijna rauw wordt opgediend. De tonijn wordt daarna soms nog op smaak gebracht met azijn, gember of sesam of gemarineerd in bijvoorbeeld soja-, oester- of gembersaus. 

2. Sashimi

Een bekend Japans voorgerecht is sashimi. Het bestaat uit dungesneden plakjes rauwe, verse vis en schelpdieren, die met verschillende sauzen en garnering geserveerd worden, zoals sojasaus, wasabi en gember. Deze Japanse delicatesse betekent letterlijk ‘doorboord lichaam’. De vis is vaak zalm, tonijn of zeebaars en wordt met stokjes in de saus gedipt.

3. Tori terriyaki

Als we ‘tori terriyaki’ letterlijk vertalen, begrijp je direct wat voor eten je op tafel krijgt als je dit gerecht bestelt. ‘Tori’ staat voor kip, ‘terri’ betekent glans en ‘yaki’ betekent gebakken. Door de kip te bakken in een marinade van Japanse sojasaus krijgt deze een soort glans over zich heen. Een traditioneel Japans kipgerecht dat heerlijk smaakt in combinatie met rijst, bosuitjes en sesamzaadjes als garnering.

4. Kuruma ebi

Garnalen (ebi) zijn één van de meest gebruikte ingrediënten in Japan. Je kunt ze bijvoorbeeld gefrituurd in tempura (beslag) eten, gekookt en geserveerd als een stukje nigiriof in kleine stukjes gesneden verwerkt in je sushi. In Eindhoven serveren wij kuruma ebi, een high-end garnalensoort. Onder deze garnalensoort valt bijvoorbeeld de Japanse tijgergarnaal, die in de Baai van Tokyo gevangen wordt. Kuruma ebi heeft de perfecte combinatie van zoet en hartig (umami). 

5. Appel gyoza

Wat is een Japans diner zonder een Japans nagerecht? Gyoza staat voor dumplings (pasteitjes), een populair hapje in Japan. De buitenkant is knapperig door het in olie gebakken dunne gyozavelletje (deeg) en de vulling is gemaakt van stukjes zoete appel. Heerlijk met bijvoorbeeld karamelsaus en een bolletje vanille-ijs of wat zoete sojasaus!
 
Na het eten van deze typisch Japanse gerechten weet je zeker dat je een keertje naar Japan op vakantie wilt. Maar een avondje uit bij Oriental Green House in Eindhoven is al een goed begin!