5 dingen die je nog niet wist over de Chinese keuken

14 november 2019

Er zijn zoveel leuke feitjes over de Chinese keuken te vertellen, zoals het gebruik van ruim 80 miljard paar eetstokjes (wegwerp) per jaar, het gebruik van smaakversterkers, de voorliefde voor vreemde texturen en bijzondere ingrediënten en de uitvinding van ijs. Hieronder hebben we nog 5 opvallende dingen verzameld die je waarschijnlijk nog niet wist over de Chinese keuken!
 
1. De Chinese keuken is niet één keuken
Er wordt altijd gesproken over de Chinese keuken, maar de Chinese keuken is eigenlijk onderverdeeld in meerdere keukens. Vaak spreekt men over vier keukens, die van Guangdong (Kanton), Shanghai, Peking en Sichuan, ofwel het zuiden, oosten, noorden en zuidwesten van China. En deze keukens kunnen ook weer onderverdeeld worden in meerdere herkenbare stijlen, zoals extra pittig, veel vis of veel zoete smaken.
 
2. Afwisseling en balans belangrijk, evenals samen delen
Chinese gerechten worden zelden los geserveerd, maar altijd samen met meerdere gerechten. Deze komen allemaal tegelijk op tafel, zodat ze gedeeld kunnen worden. Daarbij is de afwisselen en balans tussen rijst of noedels en vlees, vis en groenten erg belangrijk. Het is zelfs zo dat hoe minder rijst er gegeten wordt, hoe geslaagder het diner is. Zelden eet men nog een dessert na het eten.
 
3. Sticky rice is echt heel erg sticky
De bekende Chinese kleefrijst, ofwel sticky rice, is zo sticky dat deze gebruikt is in het cement van de Chinese muur! Het cement is gemixt met kleefrijst en daarna gebruikt om de stenen van de Grote Muur bij elkaar te houden. Ook voor veel pagodes, stadsmuren en tombes werd dit mengsel gebruikt, waarschijnlijk door een gebrek aan vulkanisch gesteente. Het mengsel is zelfs sterk genoeg om aardbevingen te doorstaan en houdt water en onkruid succesvol tegen. Kleefrijst bevat veel zetmeel, waardoor de rijst na het koken aan elkaar blijft plakken. Het wordt vaak met de hand gegeten en zowel in hartige als in zoete gerechten gebruikt. Het is dezelfde rijstsoort als de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risotto- rijstsoorten.
 
4. Fortune cookies heten niet voor niets zo
Fortune cookies worden in Chinese restaurants vaak na het eten bij het dessert geserveerd, maar wist je dat gelukskoekjes helemaal niet ‘Chinees’ zijn? Ze zijn in San Francisco uitgevonden. In China kennen ze het gebruik niet. De Golden Gate Fortune Cookie Factory in Chinatown maakt al sinds 1962 de beroemde fortune cookies. Deze hebben dus ook niet voor niets een Engelse naam, er is geen Chinese naam voor. Het was zelfs geen Chinese man of vrouw die er de koekjes ooit bedacht, maar een Japans-Amerikaanse man genaamd Makoto Hagiwara. Na de Tweede Wereldoorlog werd het in Chinese restaurants in Amerika een gewoonte om het koekje te serveren. Binnenin het koekje vind je een smal reepje papier met een boodschap, Chinese spreuk, voorspelling of gelukswens.
 
5. Geen zuivel
In de Chinese keuken kom je vrijwel geen zuivel tegen. De laatste decennia is de zuivelconsumptie in China wel sterk toegenomen, met name in de vorm van het drinken van melk. Maar nog steeds gebruiken Nederlanders jaarlijks zo’n veertig keer meer zuivel dan Chinezen.