Serveer jij sushi met kerst? Dan heb je nu een goed verhaal voor tijdens het kerstdiner!

16 december 2019

Sushi is het ideale gerecht om tijdens kerst te serveren. Allereerst is het natuurlijk heel erg lekker, maar daarnaast heeft het ook net een speciaal tintje omdat het iets is wat je niet iedere dag koopt. En bovendien, een tafel gevuld met sushi ziet er direct al feestelijk uit en nodigt uit tot rondlopen en samen delen. Op deze manier zit je lekker lang aan tafel zonder dat het saai wordt en kom je sneller met mensen in gesprek die eigenlijk aan het andere eind van de tafel zitten.
 
En als er dan nog heel veel sushi staat die je wilt proeven, maar je gespreksonderwerpen op zijn, hebben wij nog wel wat inspiratie! Want weet jij eigenlijk het antwoord op de vraag: waar komt sushi oorspronkelijk vandaan? Een leuke rondvraag voor tijdens het kerstdiner en gegarandeerd succesvol!


Waar komt sushi oorspronkelijk vandaan?

Veel mensen denken dat sushi afkomstig is uit Japan, maar dat is niet helemaal waar. De oorsprong ligt in het zuidoosten van Azië, in China. Het begon er allemaal mee, eeuwen geleden, dat de rauwe vis die gevangen werd niet lang genoeg lekker bleef. De verse vis die naar het binnenland vervoerd werd, was bij aankomst al bedorven. In China kwamen de bewoners toen per toeval op het idee om de rauwe vis te zouten (pekelen) en in te pakken in een laag gefermenteerde rijst, waardoor de vis onderweg ook fermenteerde. In China was dit een populaire manier. En warempel, de vis bleef langer houdbaar!
 
De gefermenteerde rijst was echter niet zo lekker, dus zodra de vis op tafel kon, werd de rijst weggegooid. Gefermenteerde vis kon helaas erg stinken. Dus toen de conserveringsmethode ook in Japan bekend werd, besloten ze daar het melkzuur waarin de rijst gefermenteerd werd te vervangen door azijn, en dat bleek wel heel smaakvol. De gefermenteerde vis werd vervangen door verse vis of gegeten nog voordat de vis volledig gefermenteerd was en zo werd de eerste sushi geboren! De Japanners besloten zowel de rijst als de vis op te eten en voegden soms ook groenten toe, zoals zeewier.
 
De gerolde sushi zoals wij die nu kennen, bestaat pas sinds de 17/18e eeuw en werd in Edo (1603 – 1868), wat vandaag de dag Tokyo is, bedacht. Heel lang werd sushi alleen in en rondom Tokyo gegeten. Na een zware aardbeving in het begin van de 20e eeuw verhuisden veel inwoners uit Tokyo naar andere delen van het land en werd sushi ook daar bekend, en pas eind 20e eeuw via expats in de rest van de wereld. Hoewel vis oprollen in rijst, de basis van sushi, dus afkomstig is uit China, is het eten van de combinatie wel iets Japans. Toch smaakt sushi nog steeds een beetje naar zijn afkomst, want het zoute van het pekelen vind je nu terug in de sojasaus en die typische gefermenteerde smaak komt overeen met de smaak van zeewier!


Wat betekent sushi?

Nu je weet waar sushi oorspronkelijk vandaan komt, ben je vast ook benieuwd naar de betekenis van sushi! De betekenis van sushi is ‘met azijn bereide rijst’ of vrij vertaald ‘zure rijst’. Want juist die ietwat zurige smaak van de rijst in combinatie met de vis was in Japan zo geliefd! En misschien ook wel tijdens jullie kerstdiner? Jij weet nu in ieder geval een leuk verhaal om te vertellen over sushi tijdens kerst of oud & nieuw!