In de kijker: wat is futo maki?

12 januari 2020

Futo maki is voor ons een onmisbaar gerecht, maar wat is futo maki eigenlijk en waarom is het zo populair?

Wat is futo maki?

De bekendste soort sushi is maki, wat letterlijk ‘gerold’ betekent. Futo maki, de klassieker onder de sushi’s, is een dikke sushirol (ongeveer 4 cm) met rijst en verschillende andere ingrediënten, omhuld door een heel velletje nori (zeewier). Meestal worden er 2, 3 of zelfs 4 verschillende vullingen gebruikt, waarbij allerlei combinaties mogelijk zijn. Naast futo maki zijn er nog een aantal andere soorten maki zoals hosomaki (een dunne rol van ongeveer 2 cm met maar één vulling), temaki (een handrol in de vorm van een ongeveer 10 cm lange puntzak) en uramaki of ukimaki (een omgekeerde rol waarbij het zeewier aan de binnenkant zit en de rijst aan de buitenkant). Nu je weet wat futo maki is, leggen we je graag uit hoe je het thuis zelf zou kunnen maken.

Ingrediënten futo maki:

 • Sushirijst (kleefrijst)
 • Noriblad
 • Ingrediënten naar keuze, zoals vis (bijv. zalm of tonijn), groente (bijv. komkommer of avocado) en omelet in reepjes
 • Wasabi
 • Sojasaus
 • Ingelegde gember

Hoe kun je futo maki zelf maken?

 1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 2. Leg een noriblad op een snijplank met de glimmende kant naar beneden.
 3. Pak met licht vochtige handen een handje rijst en spreid de rijst uit over het noriblad. Niet te dik, je moet de nori nog bijna kunnen zien, en houd de bovenste 2 cm vrij.
 4. Leg hier een velletje huishoudfolie op, rol er met een deegroller over om de rijst goed aan te drukken en verwijder de huishoudfolie weer.
 5. Leg het noriblad met de rijst op een sushi rolmatje of bamboematje, waarbij de onderkant van het noriblad gelijk moet zijn aan de onderkant van het rolmatje.
 6. Leg vervolgens de ingrediënten die je lekker vindt in het midden van de rijst en voeg eventueel wat wasabi toe. Let op dat je niet te veel ingrediënten toevoegt, want dan kan de rol niet meer dicht.
 7. Rol nu met het sushi rolmatje de rol dicht. Dit vereist even wat oefening. Houd in het begin met je vingers de ingrediënten op hun plek en druk op het laatst alles nog even goed aan. Als je het randje een beetje nat maakt, plakt hij beter vast.
 8. Snijd met een zeer scherp mes de rol in 6 of 8 stukjes op een snijplank.
 9. Serveer de sushi met schaaltjes wasabi, sojasaus en ingelegde gember, en eventueel met Japanse (wasabi)mayonaise. De futo maki blijft het mooist als hij direct geserveerd wordt. Kleefrijst zet namelijk uit, waardoor de nori kan gaan scheuren.

 

Smakelijk eten! Natuurlijk kun je futo maki ook altijd bij ons bestellen en laten bezorgen!