Ingrediënten sushi: wat zit er in sushi?

09 maart 2020

Deze tijd van het jaar kent veel regenachtige dagen. En laat dat nou net die dag zijn dat je nog geen boodschappen gedaan hebt. Natuurlijk kun je er dan voor kiezen om onze prijswinnende sushi in Eindhoven te laten bezorgen, maar je kunt ook eens proberen om zelf sushi te maken als je weet wat de ingrediënten van sushi zijn en je zorgt dat je ze in huis hebt. Wij zetten alles daarom graag even voor je op een rijtje. Wat zit er in sushi?

Hoofdingrediënten sushi

Sushirijst: welke rijst voor sushi? Sushirijst is een witte rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat, zodat deze na het koken aan elkaar blijft plakken. De sushirijst koken, is het lastigste onderdeel van sushi maken. Wist je dat veel sushirijst in Italië wordt verbouwd? Deze rijst lijkt dan ook erg op risottorijst.

Rijstazijn / sake: rijstazijn gaat samen met suiker en zout (en soms ook met mirin, Japanse, zoete rijstwijn) door sushirijst. De smaak lijkt op die van witte wijnazijn. Hij wordt gemaakt van gefermenteerde kleefrijst en water.

Norivellen / zeewiervellen: deze vellen zijn er in verschillende kleuren en kwaliteiten, maar ze worden allemaal gemaakt van zeewier. De fijngemalen zeewierpulp wordt tot dunne vellen gedroogd.

Mogelijke ingrediënten voor de vulling van sushi

  • Zalmfilet 
  • Tonijnfilet
  • Krabsticks
  • Avocado
  • Komkommer
  • Omelet
  • Sesamzaad
  • Viseitjes

 

Wat eet je bij sushi?

Sojasaus: Japanse sojasaus is dun en zout van smaak, heel anders dus dan de zoete, stroperige ketjap uit de Indonesische keuken. Sojasaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen.

Wasabi: deze scherpe saus wordt origineel gemaakt van de wortelstam van de Wasabia Japonica, die veel weg heeft van een mierikswortel. Omdat de plant zeer zeldzaam is, is echte wasabi erg duur. In Nederland zie je daarom meestal de goedkopere variant, gemaakt van mierikswortel.

Sushi gember / gari: gember is één van de gezondste en meest geconsumeerde specerijen van de wereld, met een vrij sterke specifieke smaak. Het wordt gemaakt van de wortelstok van de gemberplant. Gari is jonge, ingelegde gember die er rozer uitziet dan de oudere, gele variant. Je eet gember tussen de sushi door om je smaakpapillen te neutraliseren.

Edamame boontjes: dit zijn de felgroene erwtjes / boontjes van jonge, nog niet rijpe peulen van de sojaplant. Ze zitten vol smaak, vezels, ijzer, Omega-3, calcium, vitamines en eiwitten. Edamame betekent letterlijk boontjes (mame) aan een tak (eda). Ze smaken nootachtig.

Succes!

Zelf sushi maken is echter nog niet zo eenvoudig. Een echte sushi chef doet er zelfs jaren over om het goed te leren, want de opleiding tot sushi chef duurt maar liefst 5 jaar! Het is dan ook helemaal niet erg als je stukjes sushi in de verste verte niet lijken op die in een Aziatisch restaurant in Eindhoven. Je bent in ieder geval weer een ervaring en heel wat plezier rijker!