In de kijker: Wat is gyoza? Ontdek het gerecht en zijn rijke geschiedenis

12 oktober 2018

Hoe u het uitspreekt

Haal uw beste Japans naar boven, want gyoza spreekt u uit als gjo-zah 餃子.

Veelzijdige Japanse pasteitjes

Gyoza zijn pasteitjes en kunt u vergelijken met dumplings of zoals ze in het Chinees heten: jiaozi. Eigenlijk is het woord gyoza een Japanse verbastering van het Chinese jiaozi.

Geschiedenis van gyoza

De geschiedenis van gyoza is niet zo oud. Het Japanse gerecht, wat zowel een bij- als voorgerecht kan zijn, kent zijn origine in China.

Chinees fysicus Zhan Zhongjing zou de dumpling hebben uitgevonden. Hij leefde tussen 150 en 219 en speelde een grote rol in de traditionele Chinese geneeskunde. Hij leefde tijdens de Oostelijke Han-dynastie en gaf belangrijke inzichten in tyfus en koorts. Zo zou hij de jiaozi hebben uitgevonden om bevroren oren te helen. Hij kookte lamsvlees, pepers en medicinale kruiden in een pot en vouwde de vulling in deeg. Met het gerechtje verwarmde hij vervolgens de oren van mensen die niet genoeg kleding of eten hadden in de winter. Door de tijd heen pasten de Chinezen zijn recept aan en raakte het wijdverspreid.

Eeuwen later, in de Tweede Wereldoorlog, trokken Japanse soldaten naar het noorden van China waar ze de Chinese dumplings leerden kennen. uit weemoed probeerden ze het gerecht na te maken en zo ontstond hun versie van het pasteitje.

Bereidingswijze Gyoza verschilt van de dumpling

De bereidingswijze van de gyoza is ietwat anders dan een dumpling. Het deeg is dunner, smaller en ook delicater. Vaak zijn ze kleiner waardoor ze knapperig uit de pan komen met een verfijnde vulling. De vulling kan variëren van kip, tot varken naar vegetarisch of vis.

Recept gyoza

pak gyozavellen (+/- 45 stuks)
300 g gehakt (half om half)
2 bosuitjes
1 knoflookteen
150 g Chinese kool
2 tl gember
1 el sesamolie
1 el sake (of witte wijn)
peper en zout

Voor de saus
4 el rijstazijn
4 el sojasaus

Bereidingswijze

Vulling maken: hak de gember, bosui, knoflook en Chinese kool fijn. Meng in een kom het vlees met de sake, sojasaus, sesamolie, gember en knoflook met de hand. Meng vervolgens ook de Chinese kool en bosui.
Breng het op smaak met peper en zout."

 

Voor de saus: meng de rijstazijn met sojasaus