In de kijker: Wat is torikatsu? Ontdek het gerecht en zijn faam van Japan tot Californië

02 november 2018

Regelmatig bieden we torikatsu aan in het maandmenu. En het gerecht komt voor op de menukaart van onze restaurants. Maar wat is het? En in in welk land kent het gerecht zijn origine? Zijn er nog andere plaatsen waar het gerecht bekend is? Onze chef kok verklapt u het antwoord.

Hoe u het uitspreekt

Haal uw beste Japans naar boven, want torikatsu spreekt u uit als to-ri-kat-su チキンカツ.

Japanse kip schnitzel

Torikatsu is een Japans gerecht en is niets meer en niets minder dan gepaneerde kipfilets. Het woord vormt een samentrekking van twee aparte Japanse woorden: tori en katsu. Daarbij staat het eerste gedeelte voor “kip”. Katsu is een afkorting van katsuretsu, wat zoveel betekent als filet. Een ander gefrituurd gerecht “tonkatsu” is de variant met varkensvlees (“ton”).

Gepaneerde kip over de wereld

Wie al ooit op vakantie in Oostenrijk, Duitsland of andere landen in Oost-Europa is geweest kent de kip schnitzel. De brasseriën in Nederland en België serveren ook al jaren de gepaneerde kipfilets. Ook Zuid-Korea, Californië en andere delen van de wereld kennen de gepaneerde kip. Er zijn twee verschillen met de Japanse torikatsu. Vaak wordt in Aziatische restaurants het gerecht in reepjes gesneden en geserveerd. Dat vergemakkelijkt immers het eten met stokjes. Het tweede verschil is het soort gebruikte paneermeel. De Japanners gebruiken Panko, dat is veel groter en grover van structuur. Het doet een beetje denken aan geroosterd en geschaafd broodkruim.


Reserveer vandaag nog uw plek in onze restaurants en ontdek het gerecht.

Recept torikatsu

2 kipfilets

Bloem (2 tot 3 eetlepels)

1 ei

Panko

Neutrale olie om in te bakken

Bereidingswijze

Snij de pezen van de kipfilets en zet 3 brede kommen klaar. Eentje voor de bloem, de andere voor het geklopt ei en in de laatste de panko.

Haal eerst de kipfilets door de bloem en klop het overtollige aan bloem eraf. Haal vervolgens door het ei en tot slot door de panko.

In een koekenpan verhit je een flinke laag olie. Zorg dat de kip tot de helft in de olie zit. Draai, de kipfilet om en haal uit de olie als beide kanten mooi goudbruin zijn.

Laat uitlekken op keukenpapier. Snijd in reepjes en serveer.